Håndboka
Her finner du alt av praktisk info rundt arbeidsplassen JCP:
Hvem er vi / Vår historie / 1. Lønn, pensjon og ferie / 2. Forsikring / 3. Konfidensialitet / 4. Helse, miljø og sikkerhet (HMS) / 5. Bærekraft og CSR / 6. Arbeidstilfredshet og utvikling / 7. Retningslinjer (møter, e-post) / 8. Etiske retninglinjer, Code of conduct / 9. Rabatter / 10. Naturalytelser / 11. Det frie valg / 12. Kontaktinformasjon / 13. Kontor
Historien
Det hele startet med at vi hadde en drøm om en cruise-ferie, men ikke hadde nok penger. Løsningen ble at vi skulle lage en fest for skoleungdom. Stedet ble Chateu Neuf og festen het rett og slett «Back to school party».
10.10.1998 var festen et faktum og selskapet ble født. I forkant av festen ønsket vi å ha et navn som presenterte festen, siden vi skulle på cruise og det var også den perioden Will Smith hadde hiten «Just Cruzin». Dermed kom vi på navnet Just Cruzin' Production, også kjent som JCP. Vi jobbet også med å få sponsorer til festen, Diesel og Tine Meierier var to av sponsorene vi fikk med. Vi fikk også med oss Carlings, som hjalp oss med å kunne selge billetter fra butikkene deres. Festen ble en suksess og sponsorene ville ha mer, blant annet ville Tine ville ha en nasjonal sampling kampanje. Da startet vi Just Cruzin' Production ANS og resten er vel historie.
1. LØNN, PENSJON OG FERIE
Lønn utbetales etterskuddsvis og utbetalingsdato for lønn til faste ansatte er den 30. hver måned.
TREKK I LØNN OG FERIEPENGER
Er det en lønningsdag foretatt feilutbetalinger, har Selskapet Arbeidstagers samtykke til å foreta de nødvendige justeringer og korreksjoner ved den neste eller de påfølgende lønningsdager. For øvrig har Selskapet rett til å foreta trekk i lønn, feriepenger og bonus i de som fremgår av arbeidsmiljølovens § 14-15.
OVERTIDSGODTGJØRELSE
De som fører timelister, får overtidsbetalt for alle arbeidstimer utover 48 timer i uken. Dersom man ønsker avspasering, utbetales 40% av timelønn x antall overtidstimer. Ved full utbetaling utbetales 140% av timelønn x antall overtidstimer. Vi bruker gjennomsnittsberegning så i løpet av et år skal antall timer til gode ligge i null.
- For utbetaling av overtid sendes antall timer og prosjektnummer via mail til lønnsansvarlig med prosjektleder på kopi.
- Ved utbetaling av «buy out» skal beløp og prosjektnummer sendes via mail til lønnsansvarlig med prosjektleder på kopi.
BILGODTGJØRELSE
Kjøregodtgjørelse ved bruk av egen bil utbetales etter statens satser. Når flere ansatte skal til samme bestemmelsessted, skal transporten samordnes best mulig. For slik transport kan bilens eier beregne et tillegg til bilgodtgjørelsen iht. statens satser.
Kjøregodtgjørelse leveres via Ibistic.
Ved eventuell bruk av drosje skal regningen leveres som utlegg og attesteres av prosjektleder, eller av daglig leder ved bruk av prosjekt 1.
MOBIL
Selskapet vil utstyre arbeidstager med en mobiltelefon og dekke mobilabonnement på inntil kroner 800 NOK per måned. Dersom arbeidstager ved oppstart velger å ta i bruk et mobilnummer tilhørende JCP sin nummerserie vil mobiltelefonnummeret være å anse som selskapets eiendel og tilfaller selskapet ved arbeidsforholdets opphør, uavhengig av opphørsgrunn. Dersom nevnte eiendeler skades eller mistes som følge av uaktsomhet fra arbeidstager, skal arbeidstager for egen bekostning skaffe ny / foreta reparasjon.
LUNSJ
JCP har en frivillig lunsjordning. For de som er med i ordningen er det kaffe/te, lunsj, overtidsmat og andre mellommåltider tilgjengelig på kjøkkenet. Hver arbeidstager blir pr. 01.09.2022 trukket 600 kroner i egenandel. Alle som deltar i lunsjordning plikter seg å ukentlig melde seg på lunsj.
PENSJON
Arbeidstager er medlem i den for Selskapet til enhver tid gjeldende tjenestepensjonspensjonsordning.
Pensjonsalder for stillingen er 67 år med mindre lovgivningen fastsetter lavere minimums bedriftsfastsatt pensjonsalder.
Bedriften innbetaler 2% av arbeidstagers lønn i obligatorisk tjenestepensjon.
Obligatorisk tjenestepensjon innebærer at arbeidsgiver (foretak) har plikt til å opprette pensjonsordning enten etter foretakspensjonsloven eller innskuddspensjonsloven for arbeidsgiver og personer som utfører arbeid i foretaket. Ordningen må oppfylle nærmere angitte minstekrav.
Tjenestepensjon fra virksomheten kommer i tillegg til folketrygden.
Når en ansatt slutter i JCP vil man motta en fripolise fra selskapets pensjonsleverandør. For å lese mer om din pensjon kan du logge inn på Gjensidige med Bank-ID.
FRAVÆR // PERMISJON
Ved sykefravær og permisjon skal dette rapporteres til nærmeste leder og økonomiavdelingen. Med permisjonsrettigheter forstås de rettigheter den ansatte kan kreve av sin arbeidsgiver hvis visse nærmere vilkår er oppfylt. Permisjonen kan være med eller uten lønn, avhengig av permisjonsgrunnlaget.
EGENMELDING
Arbeidstaker må ha arbeidet i JCP i to måneder for å få rett til å bruke egenmelding.
I løpet av en 12 måneders periode har arbeidstaker krav på fire egenmeldinger som strekker seg over tre kalenderdager.
I løpet av et kalenderår har arbeidstaker rett på 10 sykedager for sykt barn dersom arbeidstaker har ett eller to barn under 12 år, og 15 sykedager for sykt barn dersom arbeidstaker har mer enn to barn under 12 år. Dersom arbeidstaker er alene om omsorgen til barnet, eller har kronisk syke eller funksjonshemmede barn gjelder andre rettigheter til omsorgsdager. Se nav.no eller kontakt økonomiavdelingen.
Skjema for egenmelding
SYKMELDING
Sykmeldingen skal leveres digitalt til arbeidsgiver. Ved sykefravær utover arbeidsgiverperioden (16 dager) tar NAV over betaling av sykepenger. Fra og med dag 17 er det arbeidstakers ansvar å sende inn sykemeldingen digitalt til NAV.
KORTE VELFERDSPERMISJONER
Arbeidstagers bruk av korte velferdspermisjoner (fritid) reguleres i hovedsak i internt reglement. Dette avtales med nærmeste leder.
PERMISJON I FORBINDELSE MED SVANGERSKAP, FØDSEL OG ADOPSJON
Retten til fravær fra arbeidet pga. svangerskap, fødsel og adopsjon reguleres av arbeidsmiljøloven kapittel 12. Retten til økonomisk kompensasjon under dette fraværet reguleres ikke av arbeidsmiljøloven, men av folketrygdloven og/ eller tariffavtaler. Gravide arbeidstagere har rett til fri med lønn i forbindelse med svangerskapskontroll når slik undersøkelse ikke med rimelighet kan finne sted utenfor arbeidstiden, jfr. arbeidsmiljøloven § 12-1.
Foreldre har i forbindelse med fødsel eller overtakelse av omsorg for barn rett til 2 ukers ubetalt omsorgspermisjon. Arbeidstager har rett på betalt ammefri på inntil en time per dag, frem til barnet fyller ett år. Etter fylte ett år har arbeidstager fortsatt rett på ammefri, men ikke betalt.
ØKONOMISK KOMPENSASJON VED SVANGERSKAP, FØDSEL OG ADOPSJON
Arbeidstakeren må ha vært yrkesaktiv med pensjonsgivende inntekt i minst 6 av de siste 10 månedene før stønadsperioden tar til. Likestilt med yrkesaktivitet er tidsrom hvor det er gitt sykepenger eller stønad ved barns sykdom m.m., dagpenger ved arbeidsledighet, fødselspenger, svangerskapspenger eller adopsjonspenger etter folketrygdlovens regler, eller lønn fra arbeidsgiver under permisjon i forbindelse med videre- og etterutdanning. Arbeidstaker må videre ha omsorgen for barnet og ikke være i arbeid.
Det er ingen arbeidsgiverperiode ved foreldrepenger. Arbeidstaker må fylle ut nødvendige skjemaer og sende melding til NAV. Økonomi avdelingen kan være behjelpelig med utfylling av skjemaer.
Dersom en eller begge foreldrene ønsker å benytte seg av utvidet permisjon etter stønadsperioden, er dette en ulønnet permisjon.
PERMISJON AV MILITÆRTJENESTE M.V.
Arbeidstaker rett til permisjon ved pliktig eller frivillig militærtjeneste eller lignende allmenn vernetjeneste. Enkelte tariffavtaler har videre bestemmelser som kan gi rett til lønn under slik tjenestegjøring, helt eller delvis.
Etter arbeidsmiljøloven § 15-10 kan en arbeidstaker ikke sies opp pga. permisjon for å utføre militær- eller siviltjeneste.
ANDRE PERMISJONER
Permisjoner i andre tilfeller enn nevnt ovenfor, vil kunne bli innvilget etter konkret vurdering i det enkelte tilfelle. Søknad avgjøres av nærmeste leder.
FERIE
I Norge har vi 4 uker lovbestemt ferie hvor av 3 uker må tas innen 15. juni–15. August eller 15. desember–15. januar. Unntak fra dette skal avtales med nærmeste leder/daglig leder. Når en ansatt har vært ansatt i 2 hele kalenderår vil man få en ekstra ferie uke betalt av arbeidsgiver. Denne ekstra uken kan ikke overføres til påfølgende år, og brukes etter at de fire lovpålagte ferie ukene er brukt.
VIRKEDAGSBEGREPET
Feriens lengde angis i virkedager, jf. ferieloven § 5 nr 1. Virkedager er alle dager som ikke er søndag eller lovbestemt helge-/høytidsdag.
ARBEIDSTAKER UTEN FULL OPPTJENING AV FERIEPENGER
Arbeidstaker kan motsette seg ferie i den utstrekning feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet, jf. ferieloven § 5 nr 5. Her følger noen eksempler på manglende opptjening av feriepenger hos arbeidstaker:
- Kommer rett fra skole/militærtjeneste
- Har hatt lang omsorgspermisjon
- Har vært langtidsfraværene uten lønn
- Har vært permittert
- Har hatt lang velferdspermisjon uten lønn
- Har fått ny stilling i bedriften med betydelig lønnsopprykk
- Gått fra lærling til vanlig ansettelse
Rett til å motsette seg ferie gjelder allikevel ikke hvis virksomheten avvikler fellesferie – helt eller delvis – i forbindelse med ferieavvikling.
FERIEAVVIKLING I OPPSIGELSESTID
Oppsigelse fra arbeidsgiver
Er arbeidstager sagt opp kan arbeidsgiver bare pålegge arbeidstaker å avvikle ferie i oppsigelsestiden dersom denne er på minst tre måneder. Arbeidstager kan motsette seg at allerede fastsatt ferie avvikles i slike tidsrom dersom oppsigelsestiden er kortere enn 3 måneder, jf. ferieloven § 8 (1).
Oppsigelse fra arbeidstager
Sier arbeidstaker opp stillingen sin, kan arbeidsgiver fastsette ferie på ordinær måte i oppsigelsestiden.
Dersom arbeidstager selv ønsker å avvikle ferie i oppsigelsestiden har vedkommende krav på dette dersom ferie ikke er tatt ut innen 30.9. (hovedferien) eller ferie ikke kan avvikles innen utløpet av ferieåret.
Sier arbeidstager opp sin stilling etter 15. august, kan vedkommende ikke kreve at ferie legges til tiden før 30. september.
FERIEPENGER
Feriepenger beregnes med 10,2% av feriepengegrunnlaget i opptjeningsåret, jf. ferieloven § 10 (2).
UTBETALING AV FERIEPENGER
Feriepenger skal som hovedregel utbetales siste vanlige lønningsdag før feriestart. JCP utbetaler feriepenger 30. juni.
Under ferieavvikling betales ikke lønn, men feriepenger under feriefraværet i henhold til ferielovens bestemmelser.
2. FORSIKRING
Den enkelte ansatte har gjennom JCP følgende forsikringer gjennom Gjensidige:
- Lovbestemt yrkesskade
- Utvidet yrkesskade
- Lovbestemt yrkessykdom
- Annen ulykke enn yrkesskade
- Yrkesreiser
- Ferie- og fritidsreise
- Helseforsikring Behandlingsgaranti Pluss.
Denne forsikring inkluderer behandling hos fysioterapeut, manuellterapeut, naprapat, kiropraktor og psykolog ++. Inkludert er også tilgang til allmennlege på mobil. Dette gjelder både på hverdager og helg for deg selv og dine barn under 18 år.
Alle forsikringer finnes og kan tas i bruk ved å logge inn på Gjensidiges app med Bank-ID og selskapets polisenummer
Just Cruzin' Production AS: 82352633
JCP Prad AS: 82403185
JCP Travel AS: 89800193
JCP Arena AS: 89807088
Retail Factory AS: 90179810
Vår kontaktperson hos Gjensidige er:
Jonas Dale
Mobil: (+47) 45851858E-post: Jonas.Dale@gjensidige.no
3. KONFIDENSIALITET
All sensitiv informasjon om kunder, ansattes forhold, forretningshemmeligheter, selskapets kunder og partnere, den ansatte får gjennom JCP er konfidensielt. Ansatte skal til enhver tid ivareta Selskapets interesser i alle henseender og er forpliktet til å hemmeligholde alle forhold knyttet til Selskapets virksomhet, herunder markedsplaner og alle andre forretningshemmeligheter og bedriftshemmeligheter. Det samme gjelder all informasjon knyttet til selskapets forretningsforbindelser.
Ansatte her har ikke rett til å bruke konfidensiell informasjon til eget eller andres bruk, verken i ansettelsesperioden eller etter at arbeidsforholdet er avsluttet. Ansatte skal ved opphør av ansettelsesforholdet eller på forespørsel fra Selskapet returnere alle forretningsdokumenter og elektronisk materiale av enhver art som angår Selskapets eller samvirkende selskapers forretningsdrift.
4. HELSE, MILJØ & SIKKERHET (HMS)
Arbeidsgiver skal sørge for at arbeidet med helse, miljø og sikkerhet er systematisk og kontinuerlig. Dette innebærer blant annet løpende kartlegging av arbeidsmiljø med hensyn til risikofaktorer, helsefare og velferd, og iverksetting av nødvendige tiltak. Ved planlegging av nye arbeidsplasser, anskaffelse av tekniske anlegg og utstyr etc. skal arbeidsgiver undersøke og vurdere om arbeidsmiljøet oppfyller lovens krav.
FORPLIKTELSER FOR ANSATTE
Arbeidstaker plikter å følge opp tiltak som gjøres for å bedre arbeidsmiljøet og delta i det organiserte sikkerhets- og miljøarbeidet i virksomheten. Arbeidstaker plikter å følge sikkerhetsinstrukser og sikkerhetsretningslinjer som er fastsatt, bidra til å forebygge arbeidsulykker og melde fra om feil eller mangler til arbeidsgiver og verneombud.
VERNEOMBUD
KRAV OM VERNEOMBUD
Etter arbeidsmiljøloven skal det i utgangspunktet være verneombud i alle virksomheter, men i virksomheter med færre enn 10 arbeidstakere er det mulig å avtale en annen ordning, jf. arbeidsmiljøloven § 6-1.
HOVEDVERNEOMBUD
Dersom virksomheten har mer enn ett verneombud skal det være et hovedverneombud. Hovedverneombudet har ansvar for å samordne verneombudenes virksomhet, jf. arbeidsmiljøloven § 6-1.
VALG AV VERNEOMBUD
Verneombud velges av og blant arbeidstakerne i virksomheten for 2 år om gangen. Regler for valg av verneombud fremgår av forskrift om verneombud og arbeidsmiljøutvalg.
VERNEOMBUDETS OPPGAVER
Verneombudet er arbeidstakers representant i HMS-spørsmål og skal ivareta deres interesser i saker som angår arbeidsmiljøet. Verneombudet skal blant annet påse følgende:
- at maskiner, tekniske innretninger, kjemiske stoffer og arbeidsprosesser ikke utsetter arbeidstakerne for fare
- at verneinnretninger og personlig verneutstyr er tilgjengelig og i orden
- at arbeidstakerne får nødvendig instruksjon og opplæring
- at arbeidet er tilrettelagt slik at arbeidet kan utføres på helsemessig forsvarlig måte
- at arbeidsulykker blir meldt
Verneombudet skal også tas med på råd under planlegging og gjennomføring av tiltak som har betydning for arbeidsmiljøet, jf arbeidsmiljøloven § 6-2.
Verneombud:
JCP Prad AS: Jannicke Hoff
Just Cruzin' Production AS (ink. JCP Arena, JCP Travel AS og Retail Factory AS): Niklas Hansen
ARBEIDSMILJØUTVALG
Just Cruzin’ Production AS er en bedrift med mer enn 50 og er dermed pliktig til å ha et arbeidsmiljøutvalg. Loven tilsier at det skal være minimum 4 representanter i AMU, med lik representering fra arbeidsgiver og arbeidstaker. AMU skal alltid bestå av en representant fra øverste ledelse i selskap samt hovedverneombud. Arbeidsgiver utpeker ellers sine representanter. Representant fra arbeidstaker velges ved et flertalls valg.
Arbeidsmiljøutvalg i Just Cruzin' Production AS består av:
Gjermund Hellan (øverste ledelse i selskapet)
Julie Minken (utpekt av arbeidsgiver)
Niklas Hansen (Hovedverneombud)
Rikke Lysell (valgt av arbeidstaker)
RUTINE VEDRØRENDE VARSLING
Alle ansatte har en rett og oppfordres til å varsle om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Dette gjelder også for innleide arbeidstakere.
Med kritikkverdige forhold menes forhold som arbeidstakeren blir kjent med gjennom arbeidsforholdet, og som er eller kan være i strid med:
- Lover og regler
- Virksomhetens retningslinjer
- Alminnelig oppfatning av hva som er forsvarlig eller etisk akseptabelt
Eksempler på dette kan være brudd på HMS-regler, brudd på bruk av verneutstyr, mobbing, diskriminering, trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet, underslag, tyveri, korrupsjon osv.
Trakassering eller diskriminering på arbeidsplassen har arbeidstaker lovfestet plikt til å underrette arbeidsgiver eller verneombud om.
Forsvarlig fremgangsmåte ved varsling
Det følger av loven at arbeidstakers fremgangsmåte ved varslingen skal være forsvarlig. Varsling i henhold til arbeidsgivers retningslinjer og rutiner for varsling er å anse som forsvarlig.
Arbeidstaker kan varsle internt til følgende personer:
Nærmeste Leder
Nærmeste leders leder, dersom varslingen gjelder nærmeste leder
Øverste Leder i selskapet
Verneombud i selskapet
Arbeidsmiljøutvalg i selskapet
Øystein Tynning (98299900 // oystein.tynning@jcp.no)
Julie Torgersen (95820395 // julie.torgersen@jcp.no)
Advokat Erik Råd Herlofsen i Storeng Beck & Due Lund (93480175 // erik.herlofsen@sbdl.no )
Arbeidstaker har i tillegg alltid rett til å varsle til tilsynsmyndigheter eller andre offentlige myndigheter. Varsling til offentlige myndigheter anses som forsvarlig.
Eksempler på slike myndigheter er Arbeidstilsynet, Økokrim, Skatteetaten, Konkurransetilsynet, Datatilsynet, Helsetilsynet og Miljødirektoratet.
Fremgangsmåte for mottak, behandling og oppfølging av intern varsling
Når et internt varsel mottas skal den som varsler så raskt som mulig gis tilbakemelding om at saken er mottatt. Tilbakemeldingen skal inneholde informasjon om videre behandling. Varsleren skal selv kunne bestemme om varselet skal tas videre med andre ledere eller den/ de varselet gjelder. Dersom varsleren trenger noen å snakke med for å få råd, uten å ta saken videre, skal dette respekteres.
For å kunne vurdere en sak må det foreligge tilstrekkelig informasjon om følgende forhold: hva og hvem saken involverer, hvem som allerede er gjort kjent med forholdet og hvem som må informeres/settes inn i saken. Når saken følges opp, skal den det blir varslet om gjøres kjent med varslet, hvilke opplysninger som er gitt og få anledning til å komme med sin versjon av saken.
Varslingssaker skal behandles fortrolig. Fortrolighet innebærer i denne sammenheng at identiteten til varsler og den/de det eventuelt er varslet om ikke skal gjøres kjent for flere enn det som er nødvendig for den videre behandling av saken.
Når saken er ferdig behandlet, skal varsler og eventuelt den det er varslet om, ha en tilbakemelding, uansett utfallet av behandlingen.
Gjengjeldelse mot arbeidstaker som har varslet i tråd med arbeidsmiljølovens varslingsbestemmelse
(§ 2 A-1) er forbudt.
Denne varslingsrutinen er utarbeidet i samarbeid med verneombud 24.01.2018 og revidert 22.01.2021
FØRSTEHJELP
JCP gjennomfører førstehjelpsopplæring for alle ansatte og det er obligatorisk å delta.
Kurs skal gjennomføres annethvert år.
Fullt førstehjelpsutstyr og hjertestarter finnes ved postrom i 3 etasje.
4. HELSE, MILJØ & SIKKERHET (HMS)
Bedriften har eget arbeidsreglement og alle medarbeidere har skriftlige arbeidsavtaler. Oversikt over alle ansatte, informasjon om dem og deres nærmeste pårørende ligger tilgjengelig for administrasjonen på et område av selskapets interne digitale database.
BEDRIFTENS MÅL:
I vår virksomhet skal det skapes et trivelig og sikkert arbeidsmiljø for alle ansatte. Vi skal også ta vare på virksomhetens bygninger og materiell, forhindre belastning på det ytre miljø. Disse målene skal nås gjennom stadige forbedringer. Alle medarbeidere skal delta aktivt i forbedringsarbeidet.
Systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid skal bedre driftssikkerhet og lønnsomhet. Virksomhetens produkter og tjenester skal oppfylle brukernes krav til kvalitet og punktlighet, både i dag og i fremtiden.
Mennesket er den viktigste ressurs i arbeidslivet, og god helse er viktig. Virksomheten vil derfor gjennom et
system forebygge ulykke og helseskader, og skape trivsel på arbeidsplassen. Dette skal skje ved at arbeidsmiljø planlegges og prioriteres på lik med produksjon og økonomi.
FORSIKRING:
I henhold til lov om yrkesskadeforsikring for bedriftens medarbeidere har vi tegnet yrkesskadeforsikring og behandlingsforsikring hos Gjensidige.
HMS OPPLÆRING:
Arbeidsmiljølovens § 3-5 krever at arbeidsgiver skal gjennomgå opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. I tillegg skal alle medarbeiderne ha tilstrekkelig kunnskap og ferdigheter i det systematiske HMS-arbeidet.
Alle ansatte blir introdusert til lovfestet regelverk, som ligger tilgjengelig for alle på Dropbox
Alle ansatte gjennomgår førstehjelpskurs hvert andre år
Aktuelle ansatte gjennomgår fallsikringskurs
Alle ansatte informeres om selskapets miljøpolicy- og reisepolicy
Alle selskapenes daglig ledere, samt AMU utvalg og verneombud har gjennomgått HMS kurs
MILJØPOLICY:
Fortsette å være CO2 nøytral bedrift gjennom Cemasys
Tilby og legge til rette for Miljøfyrtårn sertifiserte arrangementer for kunder
Fortsette fokus på kildesortering av alt avfall ved kontor, samt alltid velge løsninger som etterlater minst mulig avtrykk.
Fortsette fokus på gjenbruk av miljøvennlig utstyr i form at å stadig evaluere lagerbeholdning
Benytte miljøsertifiserte underleverandører så langt som mulig
Jobbe med tiltak satt i selskapets bærekraft strategi
INNKJØPSPOLICY:
JCP har en satt innkjøpspolicy som skal benyttes ved alle innkjøp over en viss størrelse. Alle ansatte skal være bevist på at det i selskapets miljøpolicy er beskrevet at det i så høy grad som mulig skal innkjøpes fra bedrifter som tar miljøhensyn og er klimasertifiserte. Mer detaljert informasjon finnes i selskapets innkjøpspolicy.
VERNEOMBUD:
Arbeidsmiljøloven § 6-1 sier at ved hver virksomhet som går inn under loven skal det velges verneombud. Virksomheter som har mindre enn 10 medarbeidere kan avtale skriftlig en annen ordning, her under at det ikke skal være verne ombud.
Niklas Hansen
Jannicke Hoff
Er valgt som verneombud for å ivareta medarbeidernes interesser når det gjelder helse, miljø og sikkerhet (HMS). Verneombudet velges for to år om gangen. Verneombudet blir påmeldt obligatorisk arbeidsmiljøkurs gjennom bransjeorganisasjonen.
ARBEIDSMILJØUTVALG
Just Cruzin’ Production AS er en bedrift med mer enn 50 og er dermed pliktig til å ha et arbeidsmiljøutvalg. Loven tilsier at det skal være minimum 4 representanter i AMU, med lik representering fra arbeidsgiver og arbeidstaker. AMU skal alltid bestå av en representant fra øverste ledelse i selskap samt hovedverneombud. Arbeidsgiver utpeker ellers sine representanter. Representant fra arbeidstaker velges ved et flertalls valg.
Arbeidsmiljøutvalg i Just Cruzin’ Production AS består av:
Gjermund Hellan (øverste ledelse i selskapet)
Julie Minken (utpekt av arbeidsgiver)
Niklas Hansen (Hovedverneombud)
Anniken Ulfsrud (valgt av arbeidstaker)
RUTINE VEDRØRENDE VARSLING
Alle ansatte har en rett og oppfordres til å varsle om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Dette gjelder også for innleide arbeidstakere.
Med kritikkverdige forhold menes forhold som arbeidstakeren blir kjent med gjennom arbeidsforholdet, og som er eller kan være i strid med:
• Lover og regler
• Virksomhetens retningslinjer
• Alminnelig oppfatning av hva som er forsvarlig eller etisk akseptabelt
Eksempler på dette kan være brudd på HMS-regler, brudd på bruk av verneutstyr, mobbing, diskriminering, trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet, underslag, tyveri, korrupsjon osv.
Trakassering eller diskriminering på arbeidsplassen har arbeidstaker lovfestet plikt til å underrette arbeidsgiver eller verneombud om.
Forsvarlig fremgangsmåte ved varsling
Det følger av loven at arbeidstakers fremgangsmåte ved varslingen skal være forsvarlig. Varsling i henhold til arbeidsgivers retningslinjer og rutiner for varsling er å anse som forsvarlig.
Arbeidstaker kan varsle internt til følgende personer:
Nærmeste Leder
Nærmeste leders leder, dersom varslingen gjelder nærmeste leder
Øverste Leder i selskapet
Verneombud i selskapet
Arbeidsmiljøutvalg i selskapet
Øystein Tynning (98299900 // oystein.tynning@jcp.no) (Link: oystein.tynning@jcp.no)
Julie Torgersen (95820395 // julie.torgersen@jcp.no) (Link: julie.torgersen@jcp.no )
Advokat Erik Råd Herlofsen i Storeng Beck & Due Lund (93480175 // erik.herlofsen@sbdl.no (Link: erik.herlofsen@sbdl.no)
Arbeidstaker har i tillegg alltid rett til å varsle til tilsynsmyndigheter eller andre offentlige myndigheter. Varsling til offentlige myndigheter anses som forsvarlig.
Eksempler på slike myndigheter er Arbeidstilsynet, Økokrim, Skatteetaten, Konkurransetilsynet, Datatilsynet, Helsetilsynet og Miljødirektoratet.
Fremgangsmåte for mottak, behandling og oppfølging av intern varsling
Når et internt varsel mottas skal den som varsler så raskt som mulig gis tilbakemelding om at saken er mottatt. Tilbakemeldingen skal inneholde informasjon om videre behandling. Varsleren skal selv kunne bestemme om varselet skal tas videre med andre ledere eller den/ de varselet gjelder. Dersom varsleren trenger noen å snakke med for å få råd, uten å ta saken videre, skal dette respekteres.
For å kunne vurdere en sak må det foreligge tilstrekkelig informasjon om følgende forhold: hva og hvem saken involverer, hvem som allerede er gjort kjent med forholdet og hvem som må informeres/settes inn i saken. Når saken følges opp, skal den det blir varslet om gjøres kjent med varslet, hvilke opplysninger som er gitt og få anledning til å komme med sin versjon av saken.
Varslingssaker skal behandles fortrolig. Fortrolighet innebærer i denne sammenheng at identiteten til varsler og den/de det eventuelt er varslet om ikke skal gjøres kjent for flere enn det som er nødvendig for den videre behandling av saken.
Når saken er ferdig behandlet, skal varsler og eventuelt den det er varslet om, ha en tilbakemelding, uansett utfallet av behandlingen.
Gjengjeldelse mot arbeidstaker som har varslet i tråd med arbeidsmiljølovens varslingsbestemmelse
(§ 2 A-1) er forbudt. (Link: https://lovdata.no/nav/lov/2005-06-17-62/kap2A )
Denne varslingsrutinen er utarbeidet i samarbeid med verneombud 24.01.2018 og revidert 22.01.2021
INNLEIE AV TJENESTER:
Dersom vi leier inn andre firmaer til å utføre arbeid og tjenester på våre områder, stiller vi alltid krav til firmaet at de skal ha et operativt HMS-system og ha en organisert vernetjeneste. Vi har ansvar for å tilrettelegge for det innleide firmaet, mens det innleide firmaet har arbeidsgiveransvar for sine medarbeidere. Vårt verneombud samordner vernetjenestens aktiviteter.
HMS AKTIVITETER:
HVORDAN BLI BEDRE?
KARTLEGGING OG RISIKOANALYSE
Vi har rutiner for å kartlegge og forbedre helse-, miljø- og sikkerhetsstandarden. Hensikten er å avdekke risiko, problemer, feil og mangler som ikke blir håndtert eller rettet opp straks.
Bedriftens medarbeidere sammen med verneombud og AMU deltar aktivt i dette arbeidet. På denne måten sikrer vi at ledelsen og medarbeiderne samarbeider om forhold som kan forbedres.
Hjelpedokument: Mal for Risikoanalyse
VERNERUNDER
Vi gjennomfører verner under hver 12 måned. Vi bruker en egen sjekkliste. Det gås ekstra verner under dersom ledelsen, verneombud, AMU eller andre ønsker det. Funn fra verner undenbrukes for å vurdere risikoen på en bedre måte, og som innspillt i lhandlingsplanen. De som deltar er: Daglig leder, Verneombud og i enkelte tilfeller AMU.
Hjelpedokument: Sjekkliste for årlig vernerunde
HANDLINGSPLAN OG OPPFØLGING
Handlingsplanen inneholder hva som skal gjøres, av hvem og når. En person er ansvarlig for at handlingsplanen følges opp og at tidsfristene overholdes. Handlingsplanen er fullført årlig sammen med medarbeiderne og deres nærmeste leder.
Ansvarlig for oppfølging av handlingsplan: Medarbeiders nærmeste leder
Våre handlingsplaner er et praktisk verktøy for å bli bedre og det viktigste beviset på at kravet om
«systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid» tilfredsstilles!
Hjelpedokument: Mal for handlingsplan
HVORDAN FEIL OG MANGLER RETTES OPP
Hvis våre rutiner ikke følges, og det oppstår uønskede hendelser, skal feilen om mulig rettes straks. Feil som ikke kan rettes straks, meldes til nærmeste leder. Utførte tiltak meldes og dokumenteres. Hensikten er å unngå at noe lignende skjer igjen.
Forslag til forbedringer vurderes i samarbeid med dem som blir berørt, og kan f.eks. være innskjerping av rutiner, klarere ansvarsforhold eller tekniske forbedringer. Tiltak registreres i handlingsplanen.
ÅRLIG GJENNOMGANG
Daglig leder, sammen med alle ansatte eller representanter for de ansatte, gjennomgår vårt helse-, miljø og sikkerhetsarbeid årlig.
Bedriftens dokumentasjon gjennomgås punkt for punkt. Hensikten er å se om det som er skrevet stemmer overens med virkeligheten. Forhold som må rettes opp, føres opp i handlingsplanen. Gjennomgangen foretas hvert år innen desember.
Hjelpedokument: JCP Mal Sjekkliste for årlig HMS gjennomgang
ORGANISERING OG ANSVAR FOR HMS-ARBEIDET
Julie Torgersen (CFO)
Statistikk på sykefravær, skader og hendelser
Eventuelle meldinger til offentlige myndigheter
Gjermund Hellan (Daglig leder og arbeidsmiljøutvalgets leder)
Overordnet ansvar for gjennomføring
Tildeler bevilgninger til kurs til VO og andre med særlige HMS - plikter
Bevilgninger til andre HMS - tiltak
Utviklingsplan møte en gang i måned (medarbeidersamtale)
Gjennomgang av HMS sjekklister
daglig ansvaret for HMS - arbeidet (HMS - ansvarlig)
Sørge for flyt i Winningtemp – system for medarbeidertilfredshetsundersøkelse
Oppdateringer av internkontrollsystemet
Følge opp sykefravær med oppfølgingsplan og dialogmøter
Arbeidsgivers representant – Julie Minken
Verneombud
skal være pådriver i det daglige HMS - arbeidet
Følger på selvstendig basis opp HMS - relevante forhold overfor personalsjef og daglig leder
Informere ansatte om særlige forhold
Er tilgjengelig for alle ansatte ved behov og varsling
Sørger for utføring av sine plikter etter forskrift om verneombud og arbeidsmiljøutvalg § 4
Verneombud – Niklas Hansen
Arbeidstakers representant – Rikke Gustava Lysell
ALLE ansatte skal delta aktivt i HMS - arbeidet, og har et ansvar for å bidra både til egen og kollegaers sikkerhet og velvære.
RUTINER
INFORMASJON, OPPLÆRING OG SAMARBEID
FASTE MØTER
Mandagsmøte (for alle ansatte) holdes annenhver hver mandag.
I møtene diskuteres aktuelle saker, utfordringer, læringsmateriell, samt presentasjoner av caser, tall og andre hendelser
Møtene ledes av ledergruppen med innspill fra forskjellige ansatte eller eksterne ressurser
Utviklingsmøter skjer månedlig mellom den enkelte medarbeider og dens nærmeste leder. Det benyttes en mal for å utviklingsplanen og utvikles av medarbeider og nærmeste leder sammen. Årlig vil et av utviklingsmøtene inkludere lønnsforhandling.
OPPLÆRING OG INTRODUKSJONSPROGRAM FOR NYANSATTE
Alle medarbeidere gjennomgår et to dagers opplæringsprogram når de starter i JCP. Hva du skal jobbe med avgjør hvilke deler av opplæringsprogrammet du deltar i.
Alle får nødvendig opplæring i bruk av verktøy, utstyr og maskiner før det tas i bruk, samt JCP sin kultur, verdier og rutiner.
JCP serviceavdeling er ansvarlig for opplæring
Utover dette skal også alle ansatte gjennomfører førstehjelpskurs minimum hvert andre år.
Alle medarbeidere i virksomheten gjøres også kjent med personalhåndbok som ligger tilgjengelig for alle ansatte på selskapets Dropbox.
PSYKOSOSIALE RUTINER
Registrering og oppfølging av sykefravær
I følge Folketrygdlovens § 25-2 første ledd har enhver arbeidsgiver plikt til å føre statistikk over sykefravær og fravær ved barns sykdom. Sykefraværet registreres slik at vi kan vurdere hva som kan forbedres for å unngå skader og sykdom. Registreringen gir også en oversikt over hvilke kostnader sykefraværet påfører bedriften.
Registrering av sykefravær utføres av: Julie Torgersen
Oppfølging av de sykmeldte følger faste rutiner og alle medarbeidere skal vite at vi tar godt vare på hverandre, og har tett og personlig oppfølging.
Våre rutiner er:
Når sykdom medfører at man ikke kan møte på arbeid skal arbeidstaker gi beskjed til / orientere nærmeste leder første fraværsdag, så tidlig som mulig.
Sykemelding leveres umiddelbart når den foreligger. Lege skal løpende vurdere gradert sykemelding (delvis sykemelding) eventuelt aktiv sykemelding.
Egenmeldingsskjema finnes på selskapets Dropbox og fylles ut. Skjemaet sendes inn til salary@jcpnordic.com for registrering.
Egenmelding kan benyttes fra 1-3 dager ved 4 perioder i løpet av 12 måneder.
Varer sykefraværet over 3 dager må sykemelding leveres.
Ved fravær over 6 uker lages det en oppfølgingsplan i henhold til krav fra NAV.
Medarbeiders nærmeste leder er ansvarlig for oppfølging.
KONTROLL AV E-POST
E-post er å regnes som arbeidsverktøy og underlagt bedriftens styringsrett. I begrenset omfang kan e-post brukes for private formål av alle ansatte.
FYSISKE OG KJEMISKE FORHOLD
ORDEN OG RENHOLD
Våre rutiner for orden og renhold er: Ref. Rengjøringsplan
Orden og renhold utføres av: Perfect Renhold v/Ania Tyminska
VEDLIKEHOLD
Rutiner for vedlikehold (maskiner og utstyr, ventilasjon, verktøy, bygninger, kjøretøy) er: Ref. Vedlikeholdsplan
Ansvar for vedlikehold er: Serviceavdeling
ELEKTRISKE ANLEGG OG UTSTYR
Vårt elektriske anlegg og utstyr blir regelmessig kontrollert etter en enkel sjekkliste. Vi bruker autoriserte installatører ved nyinstallasjoner, vedlikehold og reparasjoner.
Kontroll utføres av: Service avdeling og IT Ansvarlig
FALLSIKRINGSUTSTYR
Alle medarbeidere har tilgang til fallsikringsutstyr og er informert om når, hvor og hvordan det skal brukes. Mangelfull bruk av fallsikringsutstyr vil medføre reaksjoner. Würth har årlig sjekk av utstyret.
Opplæring og kontroll utføres av: Lager og Logistikk Ansvarlig - Kemal Buljubasic i samarbeid med Wurth
INNKJØP AV MASKINER OG UTSTYR
Bedriften er ansvarlig for å kjøpe inn utstyr i samsvar med nye tekniske og ergonomiske krav.
BRANN OG BEREDSKAP
BRANNVERN
Rømmingsveier og brannslukkingsutstyret er godt merket. Branninstruks og rømmingsplan finnes som oppslag i lokalet. Alle medarbeidere i virksomheten har fått opplæring i hvordan internkontrollen fungerer, hvem som har de forskjellige oppgaver og hvile rutiner som gjelder. Brannøvelse skjer i samsvar med gårdeier.
RUTINER, BRANNØVELSE
Møtested: felles møtested utenfor bygget
Rollefordeling: de ansatte har avtalt hvem som tar seg av hvem i en nødsituasjon
Nødnumre:
Brann - 110
Politi - 112
Lege / Ambulanse - 113
Test røykvarslerne: vi har testet røykvarslere og vet hvordan disse later
Rømningsplan: vi har gått gjennom lokalet og sett på alternative rømningsveier, alle rømningsveier er godt merket og plan over etasje henger tilgjengelig
Kontroller dører og vinduer: alle dører og vinduer skal være lett å åpne
Sjekk Rømningsveier: vi sjekker jevnlig at rømningsveiene er ryddig slik at de lett kan brukes og fjerner eventuelle blokkeringer
Ekstra Hjelpemidler: vi har vurdert om det ikke er behov for ekstra hjelpemidler.
Gjennomfør en Rømningsøvelse: vi har rutinemessige brannøvelser, i samarbeid med gårdeiere
FØRSTEHJELPSUTSTYR
Førstehjelpsutstyr er til enhver tid komplett i henhold til oppsatt liste. De ansatte har gjennomgått en enkel opplæring.
Førstehjelpskurs: minimumhvert 2. år for alle medarbeidere
Førstehjelpsutstyr finnes: på kantinen og til utleie på lageret
Hjertestarter finnes: i resepsjonen. (Kontroll/etterfylling utføres av: Serviceavdeling på kontoret og Lager/ Logistikk ansvarlig (arrangementer)
ULYKKER OG SKADER
Ulykker som medfører alvorlig personskade skal straks meldes til lege/ambulanse, politi/lensmann og Arbeidstilsynets lokalkontor. Ulykker og brann med elektrisk årsak skal meldes til det lokale el-tilsyn. Ved alle skader skal det sendes skademeldingsskjema til det lokale NAV-kontoret (NAV 13-07.05).
Melding om skader og ulykker utføres av: Nærmeste leder.
BEREDSKAP
Den som oppdager brann eller ulykke, varsler øvrige ansatte. Brannvesen, politi og ambulanse varsles etter behov. Rednings- og slukkingsarbeidet startes i samsvar med gitt opplæring inntil politi/brannvesen kommer. Ved personskade gis førstehjelp. Alle ansatte følger branninstruksen.
MILJØ
AVFALL
Rutiner for avfallshåndtering skal bidra til å redusere avfallsmengde, forurensing, brannfare og skader på personer og utstyr. Vi sorterer avfallet og har leveringsavtaler med godkjente mottakere.
Ansvarlig for avfallshåndtering er: Serviceavdelingen
FARLIG AVFALL
Farlig avfall (spesialavfall) lagres forsvarlig og avrenning eller avdamping unngås. Farlig avfaller merket slik at det kan identifiseres.
PAPP OG PAPIR
Mottaker: Ragn Sells
ENERGI
Vi har oversikt over bedriftens energikostnader og vurderer muligheter for å effektivisere energibruken.
Vurderinger foretas av: Daglig leder
AVTALER
Vi har laget en oversikt over de avtaler vi har gjort med leverandører av maskiner og utstyr, hjelpemateriell, service, vedlikehold, avfallshåndtering etc.
AVTALEOVERSIKT
RUTINER | HYPPIGHET / DATO | ANSVARLIG / DELTAKELSE |
Vernerunde | Januar | Leder / verneombud |
Personling utviklingsplan | Månedlig | Nærmeste leder /medarbeider |
Personalmøter | Ukentlig | Leder |
Valg av verneombud og AMU | Hvert 2.år | Medarbeiderne |
EL tilsyn | Januar årlig | Leder |
Brannslukkeutstyr og brannvarslere | Årlig | Leder (og gårdeier) / brannansvarlig |
Gjennomgang av HMS systemet | Årlig / Januar | Leder / verneombud |
Oppdatering av lover og forskrifter | Årlig / Januar | Leder |
Sykefraværsregistrering | Månedlig | Leder / lønningsansvarlig |
Sykefraværsoppfølging | Fortløpende | Nærmeste leder |
Risikovurdering | Årlig / Januar | Leder / verneombud |
Melding om skader og ulykker | Ved behov | Leder / verneombud |
Førstehjelps utstyr | Månedlig | Leder / verneombud |
Innkjøp av maskiner/kjemikalier | Ved behov | Leder / IT Ansvarlig |
SERVICEAVTALER TELEFON/EPOST KONTAKTPERSON | ||
BRANNSLUKKINGSUTSTYR | +47 22110110 / | Trygg & Sikker |
ELEKTROINSTALLATØR | +47 90107073 / | Lyspunktet AS Jan Fjeller |
FARLIG AVFALL | +47 98299931 / | Kemal Buljubasic Gjenbruksstasjon |
FORSIKRING / YRKESSKADEFORSIKRING | Jan Sverre Moe / jan- sverre.moe@gjensidige.no | |
FYRINGSANLEGG | +47 91534463 /lahn@fortuna.no | Harald Lahn Gårdeier |
RENOVASJON/AVFALL | +47 91534463 /lahn@fortuna.no | Harald Lahn Gårdeier |
SKADEDYRFIRMA | +47 80080066 / ovk@oslo.online.no | Robin Pedersen Oslo Veggdyrkontroll |
VAKTTJENESTER | +47 91534463 /lahn@fortuna.no | Harald Lahn Gårdeier |
VENTILASJON | +4740457917/post@energima.no | Jonathan Vrålstad Energima AS |
TELEFONLISTE
ARBEIDSTILSYNET | +47 73199700 / | |
BRANNVESENET | 110 / +47 23469600 / | |
LEGEVAKT / SYKEHUS | 116117 | Storgata 40, 0182 Oslo |
LOKALT EL-TILSYN | +47 23128850 / | Hafslund |
POLITIET | 112 / +47 22669050 / | Sentrum Politiet Hammersborggata 12 |
STATENS FORURENSINGSTILSUN (SFT) | +47 73580500 /post@miljodir.no | Grensesvingen 7, 0661 Oslo |
AMBULANSE | 113 | |
GIFTSENTRALEN | +47 22591300 |
LOVER OG FORSKRIFTER
Vi finner de forskriftene som gjelder vår bransje på www.regelhjelp.no. Lover og forskrifter som gjelder for vår bedrifter plassert hos: Digitalt på Dropbox- HMS og i en perm hos Økonomi
Oppdatering utføres av: Serviceavdeling
DOKUMENTASJON
Vi har en egen permforall dokumentasjon. Her setter vi inn inngåtte avtaler, opplæringsplaner, planlagte og gjennomførte aktiviteter, tilsynsrapporter, utfylte kartleggingsskjemaer, sykefraværsrutiner og oppfølgingsplaner etc. Permen er bygd opp med skilleark som samsvarer med HMS-systemets kapitler.
5. BÆREKRAFT & CSR
Bærekraft og CSR (corporate social responsibility) er viktig for JCP, og vi tar vårt ansvar på alvor.
Nedenfor kan du lese om alle våre ulike tilnærminger til dette.
BÆREKRAFT
JCP skal være bransjeledende på bærekraft i drift og tjenester. Vi skal forbedre våre egen effekt på omverdenen, og inspirere kunder, leverandører og konkurrenter til å gjøre det samme.
Vi setter fokus på å være:
- Den beste arbeidsplassen for våre ansatte
- Den beste rådgiveren for våre kunder
- De beste løsningene for tjenestene våre
MILJØFYRTÅRN
Just Cruzin’ Production AS i Oslo ble sertifisert som Miljøfyrtårn i 2011 og har etter det blitt re sertifisert for tre nye år av gangen. Vår siste resertifisering ble utført 07.07.2020 med gyldighet til 01.10.2023 før ny resertifisering
Dette er den høyeste miljøanerkjennelsen du kan få i Norge og gjelder for JCP sin kontordrift.
Trenger du noen sertifikater på dette, finner du dette HER.
JCP MILJØPROFIL
Vi ønsker å:
- Øke gjenvinningsgraden
- Utforske og investere i alternative energikilder i forbindelse med nye prosjekter
- Bedre helse og trivsel blant ansatte gjennom målrettede tiltak
- Økt bruk av miljøvennlige forbruksvarer
- Redusere bruk av papir, økt bruk av elektronisk kommunikasjonsutstyr
- Øke påvirkningen på våre leverandører av varer og tjenester for å velge miljøvennlig
CO2
JCP er forpliktet til miljøet og hvert år kjøper JCP karbonkompensasjon på vegne av selskapet selv og på vegne av alle ansatte. JCP tilbyr også alle kunder, på alle prosjekter, muligheten til å kjøpe karbonkompensasjon.
VELDEDIGHET
JCP bidrar til veldedige organisasjoner to ganger i året, hver sommer og hver jul.
Alle ansatte er velkommen til å komme med forslag om hvilken organisasjon eller hvilket prosjekt vi skal hjelpe.
6. ARBEIDSTILFREDSHET OG UTVIKLING
ORDTILHANDLING
Alle ansatte skal i løpet av sine to første år i JCP gjennomføre ordtilhandling trainee program eller lederutviklingskurs
WINNINGTEMP
Winningtemp er et verktøy som JCP benytter for å måle tilfredshet hos medarbeidere. Det er et verktøy som baserer seg på AI teknologi og har et utvalg spørsmål den stiller for å avdekke tilfredshet. Systemet viser resultat delt opp i kategorier og baserer seg på hva den tilhørende gruppen har svart de siste 3 måneder.
Fakta:
- Det er full anonymitet
- 4 spørsmål hver uke
- Det er mulig å gå inn på Winningtemp for å svare på et ekstra daglig spørsmål
- Månedlig vil alle få et ekstra spørsmål som måler ENPS (Employe Network Promote Score)
7. RETNINGSLINJER (MØTER, E-POST)
Arbeidsgiver gis på visse vilkår tilgang til arbeidstakers e-post og annen elektronisk kommunikasjon. Rettsgrunnlaget for arbeidsgivers rett til innsyn i arbeidstakernes e-post er gitt i det nasjonale regelverket i Norge.
Kapittel 9 i arbeidsmiljøloven § 9-5 og er nærmere regulert i Forskrift om behandling av personopplysninger kapittel 9.
JCPs retningslinjer for e-posthåndtering
- All e-post skal besvares innen 24 timer, dvs. hvis du ikke har mulighet til å svare på innholdet i post, skal den besvares med f.eks; «Takk for e-posten din, jeg kommer tilbake til deg innen xxxxx (gitt dag/klokkeslett)»
- Vi anbefaler hver enkelt ansatt å ha en mappestruktur for god orden og oversikt i forhold til de ulike oppdragsgivere og prosjekter
MEDIA
JCP har en enkel mediehåndteringsplan for selskapet generelt.
Denne er kun ment for bedriften og ikke i enkeltprosjektene hvor en mediehåndteringsplan alltid skal settes opp individuelt.
HÅNDTERING AV PRESSE OG MEDIA
- Selv om alle ansatte oppfattes som representanter for JCP, betyr ikke dette at du som ansatt har plikt eller mandat til å uttale deg til media på vegne av hendelser knyttet til selskapet.
- Alle henvendelser fra media skal koordineres med styreleder Øystein Lasse Tynning, eller konsernsjef Lars Terje Grorud (kontaktinformasjon nedenfor). Det vil si at dersom du blir kontaktet av en journalist, bør du alltid avklare dette før du går videre.
- Det er styreleder/konsernsjefen som har hovedansvaret for mediehåndteringen og i de aller fleste tilfeller uttaler seg på vegne av selskapet.
- Det kan være situasjoner der det er aktuelt at du som ansatt uttaler deg, men dette bør alltid avklares med dagligleder på forhånd. I noen tilfeller kan du bli bedt om intervju på grunn av din rolle i selskapet. I slike tilfeller vil du få veiledning før intervjuet. Ta kontakt med din leder.
Styreleder:
Øystein Lasse Tynning
oystein.tynning@jcp.no, +47 982 99 900
Konsernsjef:
Lars Terje Grorud
lars.grorud@jcp.no, +47 982 99 904
8. ETISKE RETNINGSLINJER // CODE OF CONDUCT
JCP opererer i bransjer som i stor grad er preget av opplevelser og sosial interaksjon. Dette innebærer nødvendigvis til tider nære relasjoner til eksisterende og mulige leverandører og kunder. Som regel vil slik omgang med leverandører/kunder falle innenfor det som kan betegnes som vanlig «kundepleie», men vi må være klar over at det da vil kunne forekomme at ulike underleverandører vil forsøke å tilby oss ulike typer fordeler for å velge dem. Dette kan enten være i form av gaver, premier, gratis overnattinger/reiser, og rabatter osv.
For at det ikke skal være noen tvil om hva som forventes av alle medarbeidere har JCP derfor utarbeidet etiske retningslinjer som tar utgangspunkt i våre verdier;
PLAY / AMBITIOUS / PROUD / PROFESSIONAL
Alle arbeidstagere i JCP må lese, forstå og samtykke til dette etiske regelverk ved oppstart i JCP. JCP sitt etiske regelverk finnes tilgjengelig her.
9. RABATTER
JCP henter de fleste av sine rabatter fra en Visma Suppliers avtale. Det innebærer at avtalene kan ta slutt eller endres. Dette skjer uten forvarsel. JCP gjennomgår avtalene to ganger i året for å prøve å følge med. Dersom du skulle oppleve at det er en feil i en av avtalene, ta kontakt med serviceavdelingen.
NORWEGIAN:
- Opptil 6% rabatt på LowFare billetter
- Opptil 17% rabatt på flexbilletter.
- Rabatten gjelder ikke på kampanjepriser.
Legg inn avtalekode VISMJCP i din eksisterende Norwegian-profil på nettet.
NORGESTAXI:
- 20% rabatt på taxi i Oslo
- 20% i Buskerud
- 10% i Bergen
- 10% i Stavanger og Trondheim.
Avtalen gjelder vanlig bil for 1-4 personer. Rabatten gjelder ikke fastpris til flyplasser eller minstepristurer.
Bestill taxi med rabatt:
- Last ned Norgestaxi appen på App store eller Google Play.
- Logg deg inn med din e-post (arbeid), og fyll inn påkrevde opplysninger
- Gå inn på din profil, som er merket med ditt navn. Velg «taxikort» og fyll inn kode vismakunde1. Du er nå registrert og får rabatt på dine reiser når du bestiller via appen.
- På taxikortet ditt vil det stå «avtalekund 20». Vis taxikortet til sjåføren og du er sikret rabatt på din taxitur.
BRILLELAND
JCP dekker synsundersøkelse + kr 1500 til brilleglass og innfatning. Ønsker den ansatte dyrere brilleinnfatning enn arbeidsgiver dekker kan den ansatte dekke mellomlegget selv. Det skal være spesifisert fra optiker/øyespesialist at dette er databriller, kun til bruk i arbeid.
- Synsprøve til 370 kroner
- 20% rabatt på komplett enstyrke brille
- 20% rabatt på komplett progressiv brille
- 10% rabatt på kontantkjøp av kontaktlinser
- 10% rabatt på solbriller
- Gratis brilletilpasning
SLIK BESTILLER DU
Ved betaling i butikk, oppgi Visma-koden Brillefin sammen med ditt firmanavn (Just Cruzin’ Production AS) for å oppnå rabatten.
THON HOTELS:
10–15% rabatt på hotellovernatting
Du booker overnatting på thonhotels.no
For å få rabatt må du logge inn med:
Medlemsnummer, e-post eller firmanavn: JUST CRUZIN PRODUCTION AS
Passord eller firmakode: TVA012492
CHOICE HOTELS:
- Alternativ 1. Agentkode: BA458813
- Alternativ 2. (dersom alternativ 1 ikke er ledig) 14% rabatt på hotellovernatting, frokost inkludert, 5% rabatt på dagpakker og helpensjon. Bedrifts-ID: 60586702
For å få rabatt må du bli medlem i Nordic Choice Club og legge inn bedrifts-ID på din profil. Agentkode må legges inn under bedriftsavtale.
FIRST HOTELS:
Opptil 15% rabatt på hotellovernatting.
Du booker overnatting på firsthotels.no
Bookingkode: FHCVISMAMA
Husk å bruke bookingkoden uansett hvordan du bestiller.
THON HOTELS:
Opptil 16% rabatt på hotellovernatting.
Avtalenummer: TVA012492
HERTZ BIL POOL:
10% rabatt på brukskostnader (time/dag/uke).
- Gå til registreringssiden
- Legg inn din firmakode "fordelansatt"
- Ha et bilde av ditt førerkort klart, og fyll ut resten av skjemaet
Etter registrering kan du enten bruke bestillingsside via nett eller laste ned appen Hertz BilPool. Merk at du må bestille et gratis medlemskort hvis du ønsker å bestille via nett. Husk å velge om det er privat bruk eller tjenestereise i tilknytning til jobb når du bestiller.
Du bruker enten medlemskortet eller appen for å låse opp bilen. Selve nøkkelen til bilen er festet til en kortterminal i hanskerommet. Denne løser man ut ved å taste inn sin personlige PIN-kode. Når man tar ut nøkkelen, starter leien. Ved leiens slutt, festes nøkkelen tilbake i kortterminalen og bilen låser seg etter ca. ett minutt.
10. NATURALYTELSER
Fra 01.01.19 blir det endringer i beskatningen av naturalytelser i arbeidsforhold. De nye reglene innebærer blant annet at arbeidsgiver pålegges et ansvar for rapportering av ytelser fra tredjeparter, og det foreslås endringer i både gavereglene og reglene for personalrabatter. Når arbeidsgiver nå blir pålagt lønnsrapporteringsansvaret for tredjepartsytelser, betyr det at arbeidsgiver blir pålagt et formelt ansvar overfor skattemyndighetene. Dette har tidligere vært arbeidstagers ansvar å rapportere inn.
Arbeidsgiver skal fra 2019 rapportere, trekke skatt og betale arbeidsgiveravgift av alle fordeler og ytelser til sine ansatte. Disse pliktene gjelder også når arbeidstaker mottar fordelen eller ytelsen direkte fra en tredjepart.
Dette betyr at en arbeidsgiver er avhengig av å få opplysninger om slike fordeler og ytelser fra arbeidstakeren.
Det må gis så detaljerte opplysninger om det som er mottatt at arbeidsgiver har en reell mulighet til å vurdere skatteplikt og hvilken verdi arbeidstaker eventuelt skal skattlegges og rapporteres for.
Bonuspoeng opptjent i jobbsammenheng som tas ut til privat bruk har lenge vært skattepliktig, men tidligere har det vært den enkeltes arbeidstakers ansvar å rapportere om dette på selvangivelsen. Fra 01.01.19 vil det nå være arbeidsgiver sitt ansvar å innrapportere dette over lønn for den enkelte arbeidstaker. De nye reglene gjelder fordelsprogram for fly, hotell, leiebil og lignende.
Det vil si at dersom arbeidstaker har uttak av poeng opptjent på jobbreise til privat bruk, vil dette utløse en skatteplikt for arbeidstaker. Arbeidsgiver vil da måtte rapportere dette inn til Skatteetaten.
Vi har derfor besluttet at ansatte i JCP Nordic fra 01.01.19 ikke kan ta ut bonuspoeng opptjent på forretningsreiser til privat bruk. Bonuspoengene kan fortsatt benyttes i forbindelse med forretningsreiser.
Rabatter og gaver fra kunder og leverandører
Reglene om tredjepartsytelser gjelder også der hvor arbeidstaker kjøper varer og tjenester med rabatt fra forretningsforbindelser.
I hovedsak er alle rabatter som mottas fra tredjeparter skattepliktig for den ansatte. Hele rabatten er som hovedregel skattepliktig. Verdien som skal legges til grunn er differansen mellom det som er prisen i sluttbrukermarkedet og det den ansatte betaler.
Det er gitt to unntak fra dette:
- Rabatter på varer og tjenester som også arbeidsgiver omsetter
Her kan man bruke reglene for personalrabatter selv om det kjøpes fra en tredjepart.
Det er foreslått i Statsbudsjettet at grensen for maksimal skattefri personalrabatt skal være på kr 13.000 pr år. - Markedsføringsrabatter, nabolagsrabatter, ol.
Gjelder der hvor det gis rabatt fra andre enn arbeidsgivers forretningsforbindelser, og når arbeidsgiver ikke har gitt noe for at de ansatte skal få rabatt.
I tillegg til rabatter og gaver fra tredjeparter får arbeidsgiver fra 1.1.19 også det formelle ansvaret for eventuell lønnsrapportering av andre tredjepartsytelser som gis til sine ansatte. Eksempler på slike ytelser kan være deltakelse på arrangementer eller tilstelninger i regi av en kunde, typisk omtalt som kundepleie.
Dette vil si at før en arbeidstaker tar imot gaver og rabatter, eller får forespørsel om å være med på arrangementer som ikke naturlig går inn under det forretningsmessige, må dette tas med nærmeste leder.
Ved spørsmål rundt dette ta kontakt med Julie Torgersen eller Lars Terje Grorud.
11. DET FRIE VALG
JCP benytter Atea Eshop (DFV) for innkjøp av mobiltelefon og datautstyr. DFV er en innkjøpsportal for ansatte for å få tilgang til mobiltelefon og datautstyr. Det er satt en standard forventet levealder på 2,5 år (30 måneder) for mobiltelefon, og 4 år (48 måneder) på datamaskin i dette dokumentet vil du finne regler for hvordan dette fungerer.
FORDELEN VED DFV
DFV gir deg mulighet til å velge en datamaskin eller mobiltelefon, og tilleggsutstyr som passer til disse, som passer deg. Det vil også være mulighet for å kjøpe nettbrett til privat bruk hvor da hele kjøpesummen betales av den ansatte.
Når du velger en datamaskin eller mobiltelefon som koster mer enn det JCP subsidierer, eller tilleggsutstyr til disse, inngår du en avtale med JCP der du aksepterer å bli trukket et fast månedlig beløp i opptil 3 måneder, avhengig av beløpets størrelse. Du betaler altså en egenandel for få velge noe annet enn standard.
HVA OMFATTER DFV
JCP stiller en rekke arbeidsredskaper til rådighet for våre medarbeidere i forbindelse med deres ansettelse og utførelse av de arbeidsoppgaver man er satt til. Våre medarbeidere har mulighet for å få følgende goder til deres rådighet:
- Datamaskin
- Mobiltelefoni
- Tilleggsutstyr
Felles for disse godene er at de er JCP sin eiendom og ansvar ut bindingstiden, og at de er stilt til rådighet for den enkelte medarbeideren for å utøve sitt virke. Dersom det finnes datamaskin og mobiltelefon på huset, som ikke har nådd forventet levealder, skal ansatte bli tildelt dette før nytt kjøpes inn gjennom det frie valg.
Defekt utstyr og utstyr som går i stykker
Dersom en medarbeider har utstyr gjennom DFV, og utstyret går i stykker, stiller JCP en låne-datamaskin/mobiltelefon til rådighet i reparasjonsperioden. Det kan ikke forventes at det stilles annet enn standardutstyr til rådighet uansett hva slags utstyr medarbeideren benytter. Skader på utstyr/tap av utstyr som skyldes uhell eller uaktsomhet, må dekkes av den ansatte.
Fullstendige retningslinjer og prosedyrer som gjelder DFV, finnes i DFV portal.
12. KONTAKTINFORMASJON
IT
Alle IT relaterte spørsmål sendes til: it-help@jcpnordic.com. Du kan forvente et svar i løpet av 24 timer (ikke gjeldende i helg/ferier), med en status på din henvendelse.
UTLEGG
Utlegg leveres via Ibistic.
ECONOMY
Alle økonomirelaterte spørsmål kan sendes til: economy@jcp.no
FAKTURA
JCP ønsker primært å motta faktura som EHF. For nye leverandører ønsker JCP at det sendes et dokument med fullstendig selskapsinformasjon for fakturering.
Faktura for betaling kan sendes direkte inn til systemet (KUN PDF format):
Just Cruzin' Production AS: jcp.no@invoicedrop.com
Dokument med selskapsinformasjon
JCP Prad AS: jcp.prad@invoicedrop.com
Dokument med selskapsinformasjon
JCP Travel AS: jcp.travel@invoicedrop.com
Dokument med selskapsinformasjon
JCP Arena AS: jcparena.no@invoicedrop.com
Dokument med selskapsinformasjon
Retail Factory AS: retail.factory@invoicedrop.com
13. KONTOR
JCP benytter både nøkkel og RFID brikke for inngang til våre kontorer. Nøkkel og RFID brikke med personlig kode utdeles ved første arbeidsdag og skal innleveres ved eventuell siste arbeidsdag. Nøkkel kan også benyttes til kjøreport inn til bakgård. Kjøreport vil være åpen mellom 07.00-17.30 på ukedager og nøkkel vil være nødvendig utover dette.
ALARM
JCP sine kontorer er utstyrt med alarm fra Verisure.
Alle dører er utstyrt med sensorer og det er 5 dører, fordelt på 2 etasjer som er utstyrt med alarmpanel.
- Første person som ankommer etasjen, må deaktivere alarm, kode 2028. Hvert team har fått utdelt en egen captivator kode, det er kun den koden som skal benyttes av captivators.
- Siste person som forlater etasjen, må aktivere alarm.
- Alarmsystemet har en automatisk alarm som vil slå seg på hver hele time, fra klokken 22.00 på ukedager og klokken 18.00 i helger/helligdager.
- Dersom man fortsatt befinner seg på kontoret når alarmen aktiveres, må man snarlig gå til panel for å slå av alarmen.
- Dersom du ikke rekker å slå av alarmen vil Verisure ta kontakt via alarmpanelet
- For å hindre utrykking må kodeord oppgis: Brave Thinking. Kodeord skal ikke deles med captivators
- Dersom du er usikker om alarm er utløst er det bedre å ringe Verisure å avsjekke, nummer 06010
